HarteKracht

De naam van mijn praktijk verwijst onder andere naar de kracht van de hartcoherentie van het paard en de invloed daarvan op de mens. In een studieboek had ik er al eens het een en ander over gelezen maar tijdens een congres heb ik zelf deelgenomen aan een testgroepje die met apparatuur en een paard de hartcoherentie van de mens ging meten. Eerst zonder paard en daarna met dezelfde personen mét paard. En wat bleek? Met paard was de hartcoherentie veel hoger. 

Leuk, maar wat is het dan, hartcoherentie en wat doet het voor de mens? Nou, bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Jouw hartcoherentie heeft invloed op hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie. Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. ‘Coherent’ betekent ‘samenhangend’. Er is sprake van een hoge hartcoherentie als jouw hartritme mooi samenvalt met jouw ademhaling. Bij een lage hartcoherentie valt jouw hartritme niet goed samen met jouw ademhaling. We spreken dan van een chaotische hartslagvariabiliteit. 

Hoe beïnvloedt stress jouw hartcoherentie?

Wanneer je last hebt van stress, is er sprake van een lage hartcoherentie. Kortdurende stress is gezond, dit geeft geen problemen. Het is anders wanneer de hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning. Wanneer dit het geval is, is er sprake van chronische stress of spanning (de ongezonde variant van stress). Wanneer er sprake is van chronische stress of spanning kan je, zoals je begrijpt, last krijgen van lichamelijke klachten. Deze stress kan voortkomen uit onderliggende psychische problematiek dan wel emotioneel trauma. Trauma is een heftig woord, maar hier wordt een heftige gebeurtenis mee bedoeld die zijn sporen heeft achtergelaten. 

Ben je benieuwd hoe het gesteld is met jouw hartcoherentie? Zet een timer op drie minuten en probeer zo autonoom mogelijk te blijven ademen. Tel hoe vaak je in deze drie minuten ademhaalt. Na deze drie minuten deel je het aantal getelde ademhalingen door drie en zo weet je hoeveel ademhalingen je ongeveer gemiddeld per minuut doet. In de onderstaande tabel kun je zien of jouw hartcoherentie wel of niet gezond is.

    • Gezond – 3 tot 7 ademhalingen per minuut
    • Opletten! – 7 tot 12 ademhalingen per minuut
    • Laten checken – 12 tot 15 ademhalingen per minuut

Maar wat hebben de paarden hier nu mee te maken? Wel, een hart heeft een elektromagnetisch veld, dat met apparatuur meetbaar is. Dit veld bij een mens reikt ongeveer 2,5 meter ver. Dat van een paard is vijf keer zo groot! En dan te weten dat een krachtig elektromagnetisch veld van het hart een synchroniserende functie heeft in ons lichaam. Tadaaa, daarom verhoogt dus onze hartcoherentie in de buurt van een paard!

In een behandeling is een hoge hartcoherentie belangrijk want het verwijst naar veiligheid. Veiligheid betekent biologisch gezien de afwezigheid van stresshormonen en de toename van oxytocine, serotonine en dopamine. Wanneer je je veilig voelt is er ruimte om de gevoelens op te diepen, te tonen en te bespreken. 

 

De naam HarteKracht verwijst uiteraard ook naar de kracht van het luisteren naar je gevoel, je hart. Het verwijst naar kracht in zachtheid, een manier van zijn die je als mens de gelegenheid biedt tot groei en zelfontplooiing. Tot kerntransformatie. 

Ja, daar wil HarteKracht graag aan bijdragen!